Givenchy is een van de bekendste haute couture merken ter wereld. De man achter dit prachtige merk is ontwerper Hubert de Givenchy, een Fransman. De collectie varieert van kleding, schoenen en accesoires tot cosmetica. Rechte lijnen en luxe zijn kenmerkend voor het merk. De ontstaansgeschiedenis van het label is een succesverhaal waar veel bekende, grote namen in de modewereld aan hebben bijgedragen.

Geschiedenis

Hubert James Taffin de Givenchy werd in het jaar 1927 geboren in de Franse stad Beauvais. Artistieke beroepen waren sinds de 18e eeuw vooral populair aan zijn moeders kant van de familie. Zijn moeder verzamelde modebladen, waardoor Hubert geïnspireerd werd om iets met mode te gaan doen. Hij ontwikkelde een voorliefde voor luxe stoffen en ontwerpen. Op 17-jarige leeftijd vertrok Hubert naar Parijs om in opleiding tot couturier te gaan. Hij leerde van grote namen als Jacques Fath, Robert Piguet en de legendarische Italiaanse ontwerpster Elsa Shiaparelli, waar hij werd ingehuurd als artistiek directeur. Hij maakte al snel naam voor zichzelf in de hoofdstad.
In 1952 opende hij zijn eerste couture-huis: Maison Givenchy. Hier verkocht hij zijn eerste collectie, bestaande uit elegante witte blouses en luchtige lange rokken. Eén van deze blouses heette de Bettina blouse, vernoemd naar het destijds bekende topmodel Bettina Graziani. Het jaar daarop ontmoette hij zijn idool Cristóbal Balenciaga, die later zijn mentor en tevens goede vriend werd. Uiteindelijk verhuisde het atelier van Givenchy naar dezelfde straat als het het hoofdkantoor van Balenciaga. Ook ontwierpen ze samen een collectie jurken.  In 1954 presenteerde Givenchy als eerste couturier een luxueuze Prêt-à-Porter lijn voor vrouwen. Jeugdige vrouwelijkheid en heldere, vrolijke kleuren waren kenmerkend voor het merk. Maar ook strakke eenvoudige vormen en avond/cocktailjurken.  Eind jaren 60 maakte ook de eerste mannencollectie zijn debuut: Gentleman Givenchy.
In 1988 werd het label overgenomen door Louis Vuitton Moët Hennessey (LVMH) en 7 jaar later ging Hubert met pensioen.

Givenchy in de huidige tijd

Sinds 2017 is Claire Waight Keller de hoofdontwerpster van het label. Zij is de eerste vrouw aan de top van Givenchy en geeft het merk een nieuwe uitstraling met overtuigende grafische ontwerpen en zwart-wit campagnes. Ze ontwerpt de haute couture en de ready-to-wear collectie. Nog steeds kenmerkend voor het label zijn de kleuren rood, blauw en zwart. Hoewel Hubert zelf bekend stond om ontwerpen met vrolijke, felle kleuren, staat het merk tegenwoordig bekend om de lichte kleuren, strakke ontwerpen en rechte lijnen. Maar nog steeds draagt het label hetzelfde gevoel voor luxe en elegantie.
Hubert de Givenchy stierf in maart 2018 op 91-jarige leeftijd.