wanna-haves.nl

HDMI kabel aansluiten op een USB poort

HDMI kabel plaatje

Als je een HDMI kabel wilt aansluiten op een apparaat waar alleen een USB aansluiting op beschikbaar is, dan heb je verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

Een eenvoudige kabel met aan 1 kant een HDMI plug en aan de andere kant een USB plug kan helaas niet werken. Tenzij je een speciaal USB apparaat hebt, is USB signaal niet uitwisselbaar met HDMI signaal.

HDMI naar USB adapter

Er zijn adapters die je kan aansluiten op een USB poort van een laptop of computer. Zo’n adapter kan een beeldsignaal genereren. In feite hebben we het hier over een externe videokaart. De adapter is voorzien van een chip die een HDMI signaal kan genereren. Deze oplossingen zijn niet heel goedkoop. Zo’n adapter kan rustig rond de 80 euro kosten. Ook vergt de adapter nogal wat van de processor in je computer. Heel ideaal is de oplossing dus niet, maar als het echt niet anders kan dan is dat wel een manier om een HDMI scherm aan te sluiten op de USB uitgang van je computer of laptop.

HDMI en USB type-C

Bepaalde apparaten met een USB type-C aansluiting, kunnen wel een HDMI signaal over die poort uitgeven. Om dat te kunnen moet jouw apparaat HDMI alternate mode op de USB type-C poort ondersteunen. In dat geval kan je direct een HDMI kabel aansluiten op de USB type-C poort, zonder dat er een adapter of dongle benodigd is.

Apparaten die dat ondersteunen kunnen alle HDMI 1.4b functies ondersteunen. Met een USB type-C naar HDMI kabel kan je een HDMI scherm aansluiten.

HDMI kabel op een micro USB (MHL) aansluiting

Draagbare apparaten kunnen MHL ondersteunen. MHL is een manier om een HDMI signaal over de USB micro-b poort uit te kunnen geven. Door middel van een MHL kabel of een MHL adapter kan je dan een HDMI scherm aansluiten. In theorie is dit een mooie oplossing. Wat het echter een problematische manier maakt is het feit dat er meerdere MHL versies zijn. Een apparaat dat een nieuwere versie heeft, ondersteunt niet een kabel of adapter van een oudere versie.

Daarnaast is het vaak geen plug-and-play oplossing. Je hebt speciale apps nodig om dit te kunnen gebruiken en niet alle standaard apps voor het afspelen van video’s ondersteunen een extern scherm.

Mobiele versie afsluiten