Het jacquet is een driedelig kostuum dat je draagt bij bijzondere gelegenheden. Maar om welke gelegenheden gaat het dan? Want laten we eerlijk zijn, de dresscode voor mannen is soms best ingewikkeld. Wanneer draag je welk kledingstuk? En wat draag je er wel en niet bij. In de garderobe voor de man komen een aantal bijzondere stukken voor. En één van die stukken is het jacquet. Je leest hier meer erover.

Jacquet: voor bruiloften en partijen overdag

Het jacquet wordt ook wel morning suit genoemd en dat zegt al iets over het moment dat je hem draagt. Dit driedelig kostuum draag je alleen maar overdag. ’s Avonds bij het diner is het jacquet echt niet toegestaan. Het jacquet is het meest officiële kostuum voor overdag. Dit kostuum zie je op TV langs komen bij bijvoorbeeld beelden van de paardenrennen van  Royal Ascott of als de koningin overdag officieel bezoek ontvangt. In het dagelijks leven wordt het jacquet gedragen bij klassieke bruiloften.

Wat is het precies?

Zoals eerder gezegd is het jacquet een driedelig kostuum. Het bestaat meestal uit een zwarte of grijze jas met maar één knoop. De voorpanden zijn afgerond en lopen uit in lange achterpanden. Als je naar een bruiloft of ander feest gaat dan is het toegestaan een zwartgrijs gestreepte broek te dragen. Maar bij meer plechtige of verdrietige gebeurtenissen draag je bij voorkeur een effen broek. Onder de jas draag je een grijs gilet en daar weer onder een wit overhemd. De das mag een andere kleur zijn dan het gebruikelijke grijs, maar liever geen prints en houd de kleur zacht. Bij het jacquet draag je ook een hoed en handschoenen. Let op, in tegenstelling tot bij andere nette kostuums, draag je bij het dit pak geen lakschoenen. Je schoenen moeten zwart zijn en uiteraard draag je er zwarte sokken bij.

Denk aan de gasten

Als je gasten uitnodigt met deze dresscode en het feest wordt afgesloten met een diner dan is het belangrijk dat je je gasten de gelegenheid geeft om zich om te kleden. Want zoals gezegd, in een jacquet kun je echt niet aan het diner verschijnen. Houd daar ook rekening mee als je zelf ergens te gast bent. De knoop van het jasje hoeft overigens niet dicht te zijn. Hij mag open gedragen worden. Volgens een fabel mag dat toen bij de Britse koning Edward VII na een uitgebreid diner zijn jasje opensprong. De rest van de tafelgenoten deed toen ook meteen het jasje open. Of dat echt waar is, weten we niet, maar zorg er gewoon voor dat je de regels voor het dragen van een jacquet kent. Dan zit je altijd goed.